Anne karnındayken henüz bilinmeyen bir nedenle ayağın gelişimi etkilenmektedir. Röntgen ışıkları, hamilelikte ilk ayda alınan ilaçların veya çocuğun anne karnında sıkışmasına bağlı olduğu düşünülmektedir.
Ayaktaki eğrilik sert ve yumuşak olabilmektedir.
Sert olan daha küçüktür ve elle düzeltilebilir değil, yumuşak olansa, elle düzeltilebilir.
Tedavi çocuk doğduğu anda başlamalıdır. İlk birkaç gün ana -ata ayağı düzeltecek egzersizler
yaparak ayağı yumşaldarlar. İlk hafta içerisinde ortopedi uzmanı ayağı düzeltir ve alçıya alır. Birinci ay kadar haftada bir alçı çıkarılır, ayak düzeltilip geri taxılar. Fakat bir ay sonra 15 günde bir yapılmaya başlanır. Yumuşak eğri bacaklar genellikle 3. aydan sonra düzelir ve röntgen ile de kontrol edilir. Bu devreden sonra özel otel ve ayakkabılarda bu düzelmeye devam edilir. Hasta 4 yaşına kadar 3 ayda bir kontrol edilerek 4 yaşından sonrasında yılda bire düşürülür.
Sert doğuştan ayak ise alçı tedavisi ile düzelmez, ancak ameliyatla düzelebilir. Ama yine de doğumdan itibaren ilk 3 ay alçı tedavisi yapılır. Bu işlem eğriliği önleyerek az da olsa ayağı düzeltir ve ameliyata uygun hale getirir. Çocuğun 6-12 aylık olduğu yürüme öncesi süreci işlem için en uygun dönemdir. Birkaç ameliyatla da tek ameliyatla da bu eğrilik düzelebilir. 3 yaşından sonra cerrahi başarı oranı düşer, 5-6 yaşından sonraysa, tedavi başarılı olsa da ağrılı bir ayak kalır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder