Moda, Güzellik,Sağlık, İlişkiler,Cinselliki ve Sağlıklı yaşam Portalı

Kıskançlık

Kıskanç insanların yaptığı davranışlar kendilerine göre normal sayılsa da, kıskanılan kişi için aynı durum söz konusu değil. Peki, kıskançlık kadın ve erkek ilişkilerini nasıl etkiliyor? Kıskançlığın altında yatan sebepler neler?

İkili ilişkilerde kıskançlık nasıl belirir?

En sık karşılaştığımız kıskançlık hali romantik ilişkilerde yaşayanıdır. Aşırı sahiplenme kıskanılan kişiyi rahatsız ettiği kadar bu duyguyu uç noktalarda yaşayan kişi için de tehlikeli (rahatsız edici) bir
durumdur. Hem kıskançlık duygusunun kendisi, hem de buna eşlik eden düşünce ve düşüncelerin tetiklediği davranışlar kişinin hayatını çekilmez bir hale sokabilir. Elbette kıskançlığın hedef aldığı diğer kutup olan kıskanılan kişi için de durum pek iç açıcı olmaz. Eğer duygu zarar verme noktasında yaşanıyorsa, kıskanç kişi mutlaka tedavi görmelidir.

Kıskançlığın altında yatan durumlar nelerdir?

Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur.
Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir. Erken çocukluk döneminde yaşanan bazı hadiseler kişinin ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin anne-baba arasında geçen sorunlardan dolayı kişinin ailesinin dağılması önemli bir etmen olarak karşımıza çıkabilir. Ebeveynlerden birinin ya da her ikisinin aldatılma gibi güven sarsıcı büyük bir sorun yaşaması ve bunun küçük yaşlarda aile içerisinde çocukların da dahil olduğu bir şekilde dikkatsizce ve özensizce yaşanması ilerki yaşlarda kişinin yaşadığı beraberliklerde de terk edilme, aldatılma gibi olaylara maruz kalması kıskançlık duygusunun uç noktalarda yaşanmasına sebep olabilir.

Geçmişinde böyle bir problem yaşayan kişi, ilişkisinde kıskanç mı olur?

Bu olaylara maruz kalan kişinin ergenlik ve yetişkinlik yıllarında kıskançlık duygusunun yoğun olarak yaşanması ya da bu duygusunun tetiklenmesi için romantik ilişki yaşadığı kişiyle güven sarsıcı bir olay yaşıyor olması da gerekmez. Kişi önlenemez bir şekilde herhangi bir belirti olmaksızın takıntılı olarak bu duyguyu sıkça ve yoğun olarak yaşayabilir. Kaybetme korkusu, sevgiden mahrum kalma durumu kişi için son derece yıkıcıdır. Kişi kıskançlık duygusunun onu bu olumsuz sonuçlardan koruyacağını sanabilir. Kıskançlık duygusuna öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık çaresizlik duyguları da eşlik edebilir. Kıskanç kişi kendinin değerli olmadığını düşünür ve öz güven eksikliği yaşar. Kendisine olan güvensizliğini birlikte olduğu kişiye yansıtarak işleri her iki taraf için de zorlaştırır.
Share on Google Plus

About sağlamolun

0 yorum:

Yorum Gönder