Posalı beslenme'nin kansere etkisi
Kalınca bağlarırsak (kolon) kanseri ülkemizde en sık görülen kanserler arasında 3. Sırada yer alıyor. Kurnazca ilerleyen ve erken dönemde hemen hiç emare vermeyebilen, bunun aksine henüz polip halinde teşhis konulduğunda önlenebilen kolon kanserinde maksimum aşırı kiloluluk ve hatalı beslenme alışkanlıkları sorumlu
tutuluyor
Öyle ki kanser oluşumunda beslenme alışkanlıkları yüzde 30-35 oranında etkili oluyor. Bu yüzden doğru beslenme alışkanlıkları edinmek çok önemli. Acıbadem Altunizade Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş bol posalı beslenme tarzının kalın bağlarırsak sağlığının korunmasında ilk sırada yer almış olduğuna dikkat çekerek, “Bunun nedeni ise günlük beslenme planında her 10 gram posa tüketiminin kolon kanseri riskini yüzde 10 oranında azaltması” diyor.
Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş kolon kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarını anlattı, önemli önerilerde bulunmuş oldu.Bol posalı besleninYapılan çalışmalarda; az posa ile beslenen toplumlarda kolon ve rektum kanserinin daha sık görüldüğü belirlenmiş. Yüksek posa içeren bir diyet ile beslenme, atık maddelerin sindirim sisteminden geçiş süresini azaltarak ve daha ağır, daha hacimli atık maddesi (dışkı) oluşturarak kanser riskini azaltıyor. Bunun yanı sıra bol posalı diyetlerin yağ içeriği genellikle daha azca oluyor ve bu sayede de kolon kanserinden koruyucu özellik taşıyor. Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş kafi posa tüketimini sağlayabilmek için gmeşhurk beslenmenizde 25-35 gram posa almanız gerektiğini söylüyor.
0 yorum:
Yorum Gönder